Welke tandpasta moet ik gebruiken?

package6

Als je je tanden goed poetst, heb je geen extra ingrediënten nodig, behalve fluoride. Fluoride helpt tandbederf onder controle te houden door het effect van zure erosie te verminderen.

Het toevoegen van tandpasta aan uw borstel verbetert echter wel de ervaring, al was het maar door het toevoegen van vocht en ademverfrissende middelen.

Naast fluoride zijn er nog andere ingrediënten met bewezen voordelen voor de mondhygiëne.

Triclosan is antibacterieel

Arginine neutraliseert plaquezuren

Kiezelzuur is schurend, dus kan het oppervlakkige vlekken verwijderen.

PVM/MA Copolymeer is een bindmiddel, wanneer het wordt toegevoegd aan ingrediënten zoals Triclosan, helpt het op je tanden en tandvlees te blijven zitten.

SLS Natriumlaurylsulfaat is een schuimend reinigingsmiddel dat vuil en vet oplost.

De productie van tandpasta is een concurrerende industrie en er worden allerlei claims gemaakt. Grote merken kunnen duurder zijn, maar laat je niet misleiden, je moet de prijzen per 100ml vergelijken.

Als u meer betaalt, krijgt u dan een effectiever product voor uw geld?

Over het algemeen kunnen grotere bedrijven zich een uitgebreider of kwalitatief beter onderzoek veroorloven om de effectiviteit aan te tonen.

Uw mondgezondheid komt neer op uw eigen dagelijkse hygiëneregime naast regelmatige bezoeken aan uw tandarts en mondhygiënist en tandenpoetsen is een belangrijk onderdeel hiervan, maar we zijn allemaal individuen en onze tanden en tandvlees kunnen verschillend worden beïnvloed door gemeenschappelijke factoren zoals onze algemene gezondheid, milieu-invloeden of levensstijl.

Vanwege deze tandpastafabrikanten maken producten die gericht zijn op specifieke behoeften.

Gevoeligheid – het belangrijkste ingrediënt is kaliumnitraat, maar er is weinig bewijs dat specifieke tandpasta’s die gericht zijn op het verminderen van gevoeligheid beter zijn dan het verminderen van zure voedingsmiddelen en dranken in uw dieet of het vermijden van poetsen na het eten.

Wacht ten minste 30 minuten na het eten voordat u gaat poetsen.

Tandglazuur is een beschermende laag voor uw tanden. Zuren die ontstaan door het afbreken van voedsel kunnen dat beschermende glazuur wegslijten. Tijdens de maaltijd wordt het zuurniveau verhoogd en zijn uw tanden in hun zwakste staat.

Speeksel werkt om de juiste pH-waarde te herstellen en zure voedseldeeltjes weg te spoelen, waardoor uw glazuur het evenwicht krijgt dat het nodig heeft om zijn beschermende werk voort te zetten.

Zelfs tandenborstels met zachte haren kunnen zeer schurend zijn wanneer het glazuur verzwakt is door een hoog zuurniveau. Het is het beste om het speeksel eerst na het eten zijn werk te laten doen.

Een andere veel voorkomende oorzaak van gevoeligheid is overmatig poetsen of te enthousiast zijn over uw tandenborstel. Vraag je Hygiënist om je te laten zien hoe je het beste kunt poetsen.

Vermijd tandpasta’s die schurende ingrediënten bevatten, vaak die beweren dat ze de tanden witten of vlekken verwijderen.

Er is beperkt bewijs van whitening tandpasta’s met een voordeel ten opzichte van standaard fluoride tandpasta en op geen enkele manier kunnen ze concurreren met de effectiviteit van professionele whitening.

Hoe witten ze? Colgate voegt optische witmakers toe, een blauw pigment dat tijdelijk een glans op uw tanden achterlaat. Andere soorten bevatten schuurmiddelen zoals siliciumdioxide. Pas op voor rages zoals tandpasta’s op basis van houtskool, deze kunnen sterk schurend zijn maar bevatten vaak geen fluoride, dus bescherm uw tanden niet tegen bederf. Er is geen onderbouwd bewijs voor de voordelen van houtskool.

Bescherming tegen erosie van het glazuur – beweringen zoals dat het glazuur versterkt, herstelt of erosie voorkomt worden ondersteund door beperkt bewijs dat er een aanzienlijk voordeel is ten opzichte van standaard tandpasta.

Neem ook hier nota van bovenstaande adviezen voor een effectieve bescherming van het tandglazuur.

Dus als het gaat om het kiezen van een tandpasta kijk dan naar wat er in zit en laat je niet meeslepen door de hype die ermee gepaard gaat! Maak een goede keuze op basis van het fluoridegehalte, de antibacteriële eigenschappen en de smaak en vraag uw tandarts om hun advies.

Vergeet niet dat uw lege tubes tandpasta recyclebaar zijn via het Colgate/Terracycle initiatief, waarvoor wij een inzamelpunt zijn.

Comments zijn uitgeschakeld.