Overgevoelige tanden door beugelen

Overgevoelige tanden door beugelen

Pijnlijk gevoel bij beugels

De veelgehoorde klacht bij kinderen die pas een beugel in de mond hebben, is de pijn in het begin. Daarom is een goede voorbereiding op het beugelen vooraf heel belangrijk. Echter, net zoals bij volwassen zal het gebit gevoelig zijn na het plaatsen of wanneer de beugel is aangedraaid. De gevoeligheid komt door de tijdelijke druk op de tanden. Het verplaatsen van de tand zal een ontstekingsreactie doen ontstaat aan de tand. Bij het beugelenproces wordt aan de ene kant van de tand bot afgebroken en wordt het bot aan de andere kant van de tand aangemaakt. Zodra de tand op de nieuwe plek staat, gaat de gevoeligheid over. Vooral voor het kind is het daarom belangrijk om het goed voor te bereiden op het beugelenproces. Ook tijdens het beugelen.

Wondjes en irritatie in de mond

Kinderen die beugelen kunnen te maken hebben met irritatie en wondjes in de mond door de beugel. Vraag de tandarts of de orthodontist daarom altijd om advies. Hij kan middelen voorschrijven voor het sneller genezen van de wonden. Bij irritatie zal afhankelijk van de bron, naar een gepaste oplossing of alternatief worden gezocht.

Beugels niet altijd zonder gevaren

Met beugels in de mond kan het voorkomen dat enkele delen worden ingeslikt of loszittende onderdelen in de luchtpijp belanden. Het is daarom belangrijk om er alert mee te zijn. Daarnaast kan het slijmvlies van de mond geïrriteerd raken door de beugel. Wondjes in de mond kunnen ontstaan doordat de beugel tegen de wand van de mond aankomt. Denk maar aan een verkeerde onverwachte beweging, waarbij het ijzeren deel een snee veroorzaakt aan de binnenzijde van de wand of lip. Deze wondjes helen gelukkig heel snel. Een nadeel bij beugelen is dat personen soms allergisch blijken voor het metaal of plastic van de beugel, met als naar gevolg van afwijkingen aan de huid en/of slijmvlies.

Hoe ga ik om met beugels?

Beugelijks kunnen de tanden flink schade berokkenen als niet op de juiste wijze mee wordt omgegaan. De blokjes van een blokjesbeugel of slotjesbeugel zijn niet schadelijk voor tanden, als je een goede mondhygiëne op nahoudt. Slechte en onvoldoende mondhygiëne zal gauw leiden tot het ontstaan van vlekken, gaatjes, afname van het glazuur en teruggetrokken tandvlees.

https://tandartsmondain.nl/orthodontie/

Comments zijn uitgeschakeld.