Tips voor stoppen met roken 

sigaret

Roken beschadigt niet alleen je gezondheid maar ook het uiterlijk van je tanden. Na verloop van tijd zie je een gele aanslag en ook je tandvlees krijgt op den duur een andere kleur. Deze gele kleur op je tanden is te verhelpen door middel van een cosmetische ingreep, zoals bleken. Maar dan is het eerst wel noodzakelijk dat je de sigaretten voorgoed links laat liggen. Hier zijn een aantal manieren voor, zodat jij binnen een paar maanden weinig tot geen behoefte meer hebt aan je dagelijkse portie nicotine.

Beloningssysteem

Stoppen met roken kan frustrerend zijn, omdat je lichaam op den duur gaat hunkeren naar de nicotine. Blijf in dit geval sterk en bemoedig jezelf met een beloningssysteem. Beloof jezelf bijvoorbeeld een leuk cadeautje als je een week niet hebt gerookt. Of maak een kalender met een aantal momenten waarop je de mijlpalen mag vieren. Dan heb je iets om naar uit te kijken. Ga in ieder geval niet op zoek naar een vervanging voor een sigaret, zoals energiedrank of slecht eten. Dan vervang je een slechte gewoonte met een slechte gewoonte. Vermijd in de eerste paar weken ook situaties waardoor je graag wilt gaan roken, zoals feestjes of een avondje doorzakken in de kroeg.

Ga langs de huisarts

Je kunt het vanaf het begin ook anders aanpakken, als bovenstaande optie niet bij je past, met medische hulp. Maak een afspraak bij je huisarts en vertel dat je wilt stoppen met roken. De arts zal jou een aantal opties voorleggen, bijvoorbeeld het gebruik van een nicotinevervangend middel zodat je dit af kan bouwen en minder in de verleiding komt om terug te grijpen naar de sigaretten. Neem van tevoren ook eerst contact op met je zorgverzekeraar om te kijken of deze behandeling (deels) wordt vergoed.

Persoonlijke hulp 

Bij de bovenstaande opties kan je hulp vragen, maar uiteindelijk ben je wel op jezelf aangewezen wat betreft stoppen met roken. Maar dit hoeft niet. Het is namelijk mogelijk om de hulp in te schakelen van een coach wanneer je wilt stoppen met roken. Zoals een coach. Deze professional helpt jou als personal coach voorgoed van de sigaretten af. Deze coach geeft jou niet alleen inzicht in jouw rookgedrag, maar staat je op bij met telefonische coaching. Kijk op de website van SmokeFree voor alle andere mogelijkheden. 

Comments zijn uitgeschakeld.